Moció per incorporar la bandera catalana a l’entrada del municipi

Al ple de 24 de setembre de 2024, el grup municipal de Granollers Primàries va presentar una moció per incorporar la bandera catalana a les entrades del municipi com a símbol d’integració social.

❌La moció va ser rebutjada.

Senyera

La senyera és la bandera de Catalunya i constitueix un dels símbols d’identitat de la nació catalana, tal i com queda reflectit a l’article 8 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.

El seu origen prové del símbol heràldic del llinatge dels Comtes de Barcelona, del qual se’n té constància des de l’any 1150. La tradició popular ha vinculat històricament la creació d’aquest símbol a una llegenda medieval que es remunta al segle IX, en temps de Guifré el Pilós, primer comte de Barcelona.

Tots tenim símbols que ens vinculen a les nostres afinitats o arrels a nivell personal i individual. A tots els nivells però, els símbols reforcen també la nostra identitat col·lectiva, la nostra història i l’orgull de pertinença a una mateixa comunitat. Darrera de cada bandera hi ha un significat, una història específica, i una forma de reconèixer els llaços comuns entre nacions; identifiquen l’herència cultural, els valors i les aspiracions d’un país, sense oblidar que el sentit de pertinença a un col·lectiu és l’eina més poderosa d’integració social.

La bandera catalana, és el símbol més representatiu de Catalunya. És, alhora, senyal representatiu del nostre espai geogràfic, que està íntimament vinculat a la nostra llengua, la nostra història i la nostra cultura i també un senyal integrador per els nouvinguts; un símbol que pretén que tothom que triï viure i treballar en el nostre territori, pugui sentir-se a casa.

En molts pobles veïns de la comarca, la tradició de fer lluir la senyera catalana a l’entrada del municipi és ja una pràctica completament arrelada des de fa molts anys.

Granollers ha acollit darrerament una sèrie d’esdeveniments mundials en els que hem trobat a faltar els símbols que ens identifiquen com a poble. En els propers anys afrontarem el repte com a ciutat d’acollir-ne molts més. Fer conèixer la nostra cultura, història, identitat i singularitat a través dels nostres símbols creiem que és una manera més d’obrir-nos al món i acollir-ne als seus visitants.

    Acords a què insta la moció:

    1. Incorporar la senyera catalana, en els propers sis mesos, a les rotondes públiques d’entrada al municipi de nord a sud i d’oest a est: a la nova rotonda de la BV-1432 al Barri Can Gili, a la C-251 (Passeig de la Muntanya/Hospital) i a Palou (BP-5002 – Camí de Can Bassa).

     

    2. Comunicar als mitjans d’informació local l’acord adoptat en aquesta moció i fer-ne la pertinent difusió.

    Plànol d'ubicació de les senyeres

    Plànol general i detall de la proposta d’ubicació de banderes catalanes a les entrades de la ciutat.