Comunicat respecte els fets succeïts a la Festa Major 2024 i la reacció de l'ajuntament i en relació a la polèmica d'un acte de la colla dels Blaus.

Davant dels fets i circumstàncies que enguany han afectat el desenvolupament festiu de la Festa Major de Blancs i Blaus 2024 de Granollers, el grup municipal Granollers Primàries vol exposar els següents punts:

1. Creiem que l’avaluació i anàlisi de la Festa Major de Blancs i Blaus de cada any, ha de començar a fer-se en el moment immediatament posterior al veredicte i a la festa que l’acompanya, llevat que circumstàncies realment extraordinàries requereixin actuacions extraordinàries. No creiem que, enguany, hagi estat el cas.

2. El grup municipal Granollers Primàries, atenent a la petició explícita d’ambdues colles en el Repte de la Festa Major de Blanc i Blaus 2023, a través de comunicats de premsa, articles en els diaris locals, intervencions en el Plens municipals i comissions informatives, ha demanat de forma reiterada, des del mes de setembre de 2023, diàleg conjunt i consens per encarar el futur d’una Festa Major que creix any rere any en participació i afluència.

3. Manifestem que, a parer nostre, és una greu irresponsabilitat política i cívica per part de l’equip de govern local, amb l’alcaldessa i regidor de Cultura al davant, expressar desconeixement del contingut d’un acte de la Festa Major de Blancs i Blaus en un comunicat que no representa el pensament de tots els grups municipals del consistori. Un comunicat que deixa a les Colles en la més absoluta indefensió davant d’atacs polítics i mediàtics que van molt més enllà de qualsevol crítica raonada o jurídicament punible. Si s’ha errat, és d’obligada noblesa assumir-ho públicament i fer tot el possible per esmenar-ho i que no es repeteixi.

4. El grup municipal Granollers Primàries vol expressar enguany el més ferm i enèrgic suport a la Colla Blanca i a la Colla Blava. Ambdues colles són l’ànima de la Festa Major de Blancs i Blaus i és a través d’elles que, majoritàriament, ens expressem, identifiquem i participem en una Festa Major absolutament oberta, plural, inclusiva, pacífica, cívica i exemplar. Ens la sentim molt nostra, n’estem molt orgullosos i defensem que un sol acte, potser discutible, entre més de 250, exemplars, no pot entelar ni desvirtuar una unitat entre les colles i la ciutadania, que s’ha demostrat inqüestionable al llarg dels anys, convertint la Festa Major de Granollers en el procés de participació festiva i ciutadana més gran de la comarca.
Les colles i l’equip de govern de l’Ajuntament no poden confondre la recerca de consens ciutadà i civisme amb censura ni intent de control i/o manipulació. Ni fer prevaldre els drets d’uns granollerins i/o granollerines per sobre dels altres. Aquest diàleg, empàtic i autocrític, ha d’emplaçar des l’administració al consistori, a les colles, a les entitats, a les associacions i als veïns i veïnes de tot Granollers, per poder afrontar, sense por i amb transparència, independència i compromís temes com la durada, el pressupost, la neteja, el civisme, el soroll, la seguretat, la cultura popular i els continguts, entre d’altres. 

Tot aquest debat creiem que ha de servir per a reforçar la nostra identitat com a granollerins/es i com a catalans/es. Un debat i una polèmica que només posa de manifest que hi ha una clara voluntat d’atemptar, una vegada més, contra els símbols i elements identitaris de la cultura popular, de Catalunya i de tots els catalans/es.

 

Grup Municipal de Granollers Primàries
3 de setembre de 2024